Административен съд - Благоевград откри производство по оспорване истинността на съдържанието в

...
Административен съд - Благоевград откри производство по оспорване истинността на съдържанието в
Коментари Харесай

Съдът в Благоевград назначи три експертизи по оспорения избор за кмет

Административен съд - Благоевград откри произвеждане по оборване истинността на наличието в протоколите на всичките 141 секционни изборни комисии на територията на община Благоевград и истинността на протокола на Общинската изборна комисия (ОИК) - Благоевград, с данните, мотивиращи оспореното решение на ОИК, с което са оповестени резултатите от гласуването на кмет на общината при извършения на 5 ноември втори тур на изборите за кмет.

Това оповестиха от съда. 

В намерено правосъдно съвещание съдът разпореди назначение на две съдебно-математически експертизи и съдебно-техническа експертиза на изборните бумаги в посочени от жалбоподателя 64 секционни изборни комисии на територията на община Благоевград. 

Експертизите следва да дадат отговори дали в посочените секции е гласувано с машина, има ли щемпел на гърба на всички разпечатки от електронно гласоподаване и какво е разпределението сред бюлетините с отразен избор за двамата претенденти при извършения втори тур на изборите за кмет на община Благоевград. Съдебно-техническа експертиза следва да обясни дали са отпечатвани разписки от машините преди началото и след оповестения завършек на изборния ден.

Съдът разпореди и съдебно-математическа експертиза, която да ревизира истинността на данните в протоколите за брой дали своят вот посредством наново броене на положените подписи в изборните описи, дописаните под линия гласоподаватели, както и описите с придружители.

За идващото съвещание по делото, планувано за 7 декември от 14:30 часа, съдът позволи и разпит на четирима очевидци по искане на жалбоподателя, оповестяват още от съда. 

Административното дело в формирано по тъжба на самостоятелния претендент за кмет на община Благоевград Илко Стоянов. На пресконференция Стоянов, който бе отпред на общината от 2021 година и се кандидатира за втори мандат, сподели, че жалбата му не е ориентирана към спечелилия вота на жителите, а е с искане да се ревизира изборният развой и отразяването на избора на благоевградчани.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР